De werkzame stof in Desogestrel is desogestrel. Dit medicijn is een anticonceptiepil. Het is een zogenaamde minipil. Dit betekent dat deze pil alleen één soort vrouwelijk geslachtshormoon bevat, namelijk het progestageenhormoon desogestrel. Andere anticonceptiepillen bevatten een combinatie van een oestrogeenhormoon met een progestageenhormoon. Oestrogeen- en progestageenhormonen spelen een belamgrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus. De minipil kan worden gebruikt om zwangerschap te voorkomen.

Voorkomen van zwangerschap

Werking

Het progestageenhormoon in deze minipil remt de eisprong en voorkomt dat een eicel vrijkomt tijdens de cyclus. Bovendien maakt het de slijmprop in de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen.

Artsen schrijven als eerste keus meestal een anticonceptiepil voor waarin een oestrogeenhormoon gecombineerd wordt met een progestageenhormoon. Door de combinatie met een oestrogeen heeft u minder kans op tussentijds bloedverlies. Ook is de combinatie van een oestrogeenhormoon met een progestageenhormoon iets betrouwbaarder.

De minipil heeft geen invloed op de borstvoeding. Daarom adviseren veel artsen deze minipil aan vrouwen die borstvoeding geven. Ook als u niet tegen oestrogeenhormonen kunt, kan uw arts u dit medicijn voorschrijven.

Wanneer beginnen?

De werking begint meteen vanaf de eerste tablet. Om zeker te zijn van een betrouwbare anticonceptie, moet u de eerste keer beginnen met slikken op de eerste dag van de menstruatie. Kies hiervoor de eerste dag dat de menstruatie goed doorzet. Sommige vrouwen hebben namelijk daarvoor een aantal dagen last van licht bloedverlies (‘spotting’).

Als u eerst een andere anticonceptiepil heeft geslikt, kunt u direct aansluitend, zonder stopweek, beginnen met deze pil. In dat geval is de minipil meteen vanaf de eerste dag veilig. Neem elke dag een pil, zonder stopweek.

Als u de minipil gaat gebrui