Wat is Microgynon 30 en waarvoor wordt het gebruikt?

Microgynon 30 is een anticonceptiepil die wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Microgynon bevat twee verschillende hormonen.

Anticonceptiepillen die twee hormonen bevatten worden 'combinatiepillen' genoemd. De twee verschillende vrouwelijke hormonen in Microgynon 30 zijn levonorgestrel (een hormoon met progesteron-achtige werking) en ethinylestradiol (een hormoon met oestrogene werking). Anticonceptiepillen met twee hormonen zijn zeer betrouwbaar. Als de pil correct wordt ingenomen (zonder dat tabletten worden vergeten) is de kans op zwangerschap zeer klein.

 

Wat u moet weten voordat u Microgynon 30 gebruikt.

Algemene opmerkingen

Lees voordat u begint met het gebruik van Microgynon 30 de informatie over bloedstolsels (trombose) in rubriek 2. Het is vooral belangrijk dat u leest wat de symptomen zijn van een bloedstolsel – zie rubriek 2 ‘Bloedstolsels (trombose)’.

Voordat u kunt beginnen met het gebruik van Microgynon 30, zal uw arts u een aantal vragen stellen over uw persoonlijke ziektegeschiedenis en die van uw naaste familieleden. De arts zal ook uw bloeddruk meten en, afhankelijk van uw persoonlijke situatie, mogelijk ook nog andere onderzoeken doen.

In deze bijsluiter worden verschillende situaties beschreven waarin u moet stoppen met het gebruik van Microgynon 30 of waarin de betrouwbaarheid van Microgynon 30 verminderd kan zijn. In die situaties moet u óf geen seks hebben, óf een extra anticonceptiemiddel zonder hormonen gebruiken, zoals
bijvoorbeeld een condoom of een andere barrièremethode. Maak geen gebruik van de temperatuurmethode of periodieke onthouding. Deze methoden kunnen onbetrouwbaar zijn omdat Microgynon 30 de maandelijkse veranderingen van de lichaamst