De vraag is niet alleen wanneer de laatste pil is ingenomen, maar ook wanneer je twee of meer pillen bent vergeten en in welke week dit gebeurd is. De volgende adviezen gelden voor de eenfasepil en de driefasenpil.

Lees de bijsluiter voor informatie over Daylette® , Yaz® , Zoely® en Qlaira®.

Eén pil vergeten in te nemen:
Nog niets aan de hand, neem de pil alsnog in. Alleen als het de eerste maand is waarin de pil wordt gebruikt, en deze wordt één keer vergeten, handel dan als hieronder (twee of meer pillen vergeten in te nemen).

Twee pillen vergeten in te nemen, de tweede pil minder dan 12 uur na het gebruikelijke tijdstip:
De tweede vergeten pil alsnog innemen binnen 12 uur na het gebruikelijke tijdstip. De pil blijft dan betrouwbaar.

Twee of meer pillen vergeten in te nemen, de tweede pil meer dan 12 uur na het gebruikelijke tijdstip:
Afhankelijk van waar je bent "in de strip" is dit het advies:

  • In de eerste week. Neem de laatste vergeten pil in. Pilschema gewoon afmaken. De volgende zeven dagen is de pil onbetrouwbaar, neem dus aanvullende maatregelen. Als er geslachtsgemeenschap is geweest in de 5 dagen vóór de tweede vergeten pil of 7 dagen ná de laatste vergeten pil zonder aanvullende maatregelen, overweeg dan de morning-afterpilmethode. Na gebruik van de morning-afterpil kan het pilschema worden afgemaakt, Na 7 dagen pilgebruik, is de pil weer veilig.
  • In de tweede week. Neem de laatste vergeten pil in. Pilschema gewoon afmaken. De pil blijft betrouwbaar.
  • In de derde week. bij onbeschermde geslachtsgemeenschap is de morning-afterpil niet nodig. Er zijn 2 mogelijkheden.
    1. Neem alsnog de laatste vergeten pil in. Daarna nog minimaal 7 dagen de pil slikken, ook al is het einde van de pilstrip bereikt. Bij de driefasenpil doorgaan met pillen van de laatste fase. De menstruatie wordt hiermee uitgesteld. Vervolgens een stopweek inlassen. Eventueel kunnen twee strips na elkaar worden geslikt; dit kan ook bij de driefasenpil. Bij het slikken van twee strips na elkaar, is er wel kans op doorbraakbloedingen. Bij deze mogelijkheid zijn geen aanvullende maatregelen (condooms) nodig.
    2. Direct een stopweek inlassen en na maximaal 7 dagen (inclusief de dagen dat de pil is vergeten) weer met een nieuwe strip beginnen. Hierbij zijn geen aanvullende maatregelen (condooms) nodig.

Vier of meer pillen vergeten?
Dan zijn er wel aanvullende maatregelen (condooms) nodig gedurende 1 week.