Alle pillen hebben een min of meer een gunstige werking op een vette huid, acne en snorvorming, omdat de androgeenproductie geremd wordt (anti-androgene werking). Een tweede-generatiepil heeft de voorkeur.

Vrouwen en meisjes die veel puistjes hebben of last hebben van overmatige lichaamsbeharing (bijv. op kin en bovenlip) kunnen baat hebben bij een pil met een anti-androgene werking op de huid en/of haar. Dit zijn in het algemeen pillen met een bepaald type werkzaam progestageen.

De bekendste geneesmiddel in Nederland op dit gebied is Diane-35. Dit is een geneesmiddel die acne sterk kan doen verminderen of verdwijnen en die ook de haargroei tegengaat. Tegelijkertijd werkt het anticonceptief. Met Diane-35 kun je dus je puistjes of lichte overbeharing kwijtraken en tegelijkertijd beschermd zijn tegen zwangerschap. Het progestageen cyproteron in Diane-35® , Minerva®, heeft een sterke anti-androgene werking. Deze pillen zijn officieel geregistreerd voor toepassing bij vette huid, acne en snorvorming, en niet als anticonceptiepil.

Alternatief zijn pillen van de derde generatie met als progestageen desogestrel en gestodeen. Deze hebben een iets sterkere anti-androgene werking dan pillen van de tweede generatie. Ook het progestageen drospirenon in Yasmin® en Yaz® en het progestageen diënogest in Qlaira® hebben een anti-androgene werking. Het progestageen nomegestrol in Zoely ® werkt matig anti-androgeen.