Marvelon is een gecombineerd oraal contraceptivum (de ‘combinatiepil’). Elke tablet bevat een kleine hoeveelheid van twee verschillende vrouwelijke hormonen, namelijk desogestrel (een hormoon met progesteron-achtige werking) en ethinylestradiol (een hormoon met oestrogene werking). Vanwege de kleine hoeveelheid hormonen, wordt Marvelon beschouwd als een laaggedoseerd contraceptivum. Omdat beide hormonen in alle tabletten in de strip in dezelfde hoeveelheid gecombineerd zijn, wordt het een éénfase-combinatiepil genoemd.

Waarvoor wordt Marvelon gebruikt?

Marvelon wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Als Marvelon correct wordt ingenomen (zonder dat tabletten worden vergeten) is de kans om zwanger te worden zeer klein.

Wanneer mag u dit middel niet innemen of moet u er extra voorzichtig mee zijn?
 
Algemene opmerkingen
 
Lees voordat u begint met het gebruik van Marvelon de informatie over bloedstolsels (trombose) in rubriek 2. Het is vooral belangrijk dat u leest wat de symptomen zijn van een bloedstolsel – zie rubriek 2 ‘Bloedstolsels (trombose)’.

In deze bijsluiter worden enkele situaties beschreven waarin u moet stoppen met het gebruik van de pil of waarin de betrouwbaarheid van de pil verminderd kan zijn. In dergelijke situaties moet u zich onthouden van seksuele gemeenschap of een aanvullend voorbehoedmiddel zonder hormonen gebruiken, bijvoorbeeld een condoom of ander barrièrevoorbehoedmiddel. Maak geen gebruik van de kalender- of temperatuurmethode. Deze methoden kunnen onbetrouwbaar zijn omdat de pil invloed heeft op de normale veranderingen van de lichaamstemperatuur en het baarmoederslijmvlies tijdens de menstruatiecyclus.

Marvelon biedt net als andere hormonale anticonceptiemiddelen geen bescherming tegen een hiv-infectie (aids) of ander seksueel overdraagbare aandoeningen.

Wanneer mag u dit mi