Dit middel is een anticonceptiepil. Het is een zogenaamde sub-30-pil van de derde generatie. Dit betekent dat deze pil minder dan 30 microgram oestrogeenhormoon per pil bevat en één van de nieuwere progestageenhormonen namelijk gestodeen.

Ethinylestradiol en gestodeen zijn vrouwelijke geslachtshormonen. Ethinylestradiol is een oestrogeenhormoon en gestodeen een progestageenhormoon. Oestrogeen- en progestageenhormonen spelen een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus.

De anticonceptiepil kan worden gebruikt om zwangerschap te voorkomen en bij menstruatiepijn.

Voorkomen van zwangerschap

Werking

De combinatie van oestrogeen- en progestageenhormonen in de anticonceptiepil remt de eisprong en voorkomt dat een eicel vrijkomt tijdens de cyclus. Bovendien maakt het de slijmprop in de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Ook de binnenkant van de baarmoeder wordt minder geschikt voor het innestelen van een eventueel bevruchte eicel.

Dit medicijn is een pil van de derde generatie. Artsen schrijven meestal eerst een anticonceptiepil met een ander progestageenhormoon voor, zoals levonorgestrel, lynestrenol of norethisteron. Deze progestagenen behoren tot de tweede-generatiepillen.

Bij gebruik van een tweede-generatiepil loopt u minder kans op de ernstige bijwerking  trombose, terwijl de werking hetzelfde is. Wanneer u bijwerkingen ervaart bij gebruik van een tweede-generatiepil, kan uw arts dit medicijn voorschrijven. 
  
Wanneer beginnen?

De werking begint meteen vanaf de eerste tablet. Om zeker te zijn van een betrouwbare anticonceptie moet u de eerste keer beginnen met slikken op de eerste dag van de menstruatie. Kies hiervoor de eerste dag dat de menstruatie goed doorzet. Sommige vrouwen hebben namelijk daarvoor een aantal dagen last van licht bloedverlies (‘spotting’).

Als u eerst een andere anticonceptiepil heef