Instructies voor de vrouw die voor het eerst de pil gaat gebruiken.

  • Lees de bijsluiter.
  • De pil heel doorslikken, het liefst op vast moment van de dag. Een paar uur verschil is niet erg.
  • Als je de pil vergeet, dan mag dit maximaal 36 uur geleden zijn, anders is de pil niet meer betrouwbaar.

Starten met de pil
Je kunt op 3 manieren starten:

  1. Op de eerste dag van de menstruatie, dus de eerste dag van de cyclus. De pil is direct veilig. Nadeel is dat de kans op doorbraakbloedingen relatief groot is.
  2. Begin in het weekend na het begin van de menstruatie, ook als de menstruatie nog niet voorbij is. Dan valt de menstruatie nooit in het weekend. Nadeel is dat de pil de eerste 7 dagen niet veilig is.
  3. Begin op dag 5 van de menstruatie, dan is de kans op doorbraakbloedingen het kleinst. Nadeel is dat de pil de eerste 7 dagen niet veilig is.

De eerste maand is de pil niet betrouwbaar als je 1x een pil vergeet. Daarna is ook na 1x vergeten de pil nog betrouwbaar.

Stopweek
Bij combinatiepillen met 21 of 22 pillen moet 6 of 7 dagen worden gestopt als de tabletten op zijn. De totale cyclusduur is hierdoor altijd 28 dagen. De menstruatie komt meestal 2-3 dagen na stoppen.

Er zijn ook pilstrips met 28 tabletten. De laatste 2 of 4 pillen zijn nep (placebo). De menstruatie komt dan tijdens het gebruik van de placebopillen. Aansluitend moet weer worden begonnen met een nieuwe strip, ongeacht of je nog menstrueert of niet.

Bij Cerazette® (minipil, progestageenpil) is er geen stopweek. Er treedt wel vaak onregelmatig bloedverlies op, maar geen menstruatie.

Hevig braken en diarree
Bij hevig braken en waterdunne diarree is betrouwbaarheid van de pil verminderd. Bij braken binnen 3-4 uur na pilinname kun je enkele uren tot maximaal 12 uur later een extra pil innemen.